Özellikle bu sistemde hedeflenen ürünün rekolte yüksekliği ve hasat kolaylığıdır. Geleneksel yöntemlerden farklı olan telli terbiye sisteminde öncelikle birim alanda fidan dikim sayısı çok daha fazladır. Telli terbiye sisteminde sıra üstü 2 sıra arası ise 3 yada 3,5 metre olarak hesaplanmaktadır. Bu dikim sitili ile birlikte dekara yaklaşık 150 adet fidan dikimi yapılmaktadır. Bununla birlikte telli terbiye sisteminde dikimi yapılan fidanların verime yatma süresi çok daha kısadır. Dikim yılından bir yıl sonra yani fidanlar iki yaşına geldiğinde ürün almaya başlayabilirsiniz.
Telli terbiye sisteminde incir fidanları ilk yılında büyümeye bırakılır ve yaklaşık bir metreye kadar büyümeleri ve odunsu yapılarına kavuşmaları beklerin.Yeterli büyüklüğe ulaşan fidanlar yerden 30-35 cm kadar yukarıdan kesilerek ilk tepe budamaları gerçekleştirilir. Buradaki amaç budama yapılan noktanın hemen altından çıkan yeni gözlerden iki tanesini sağa ve sola olacak şekilde bırakmak ve bu gözlerden oluşacak yeni dalları büyüterek fidanlar arası çekilecek tellere yatırmaktır.
Fidanların dikim işleminden sonra yerden 30-35 santim yüksekte olacak şekilde fidanlar arası çekilen telli terbiye telleri, metal direkler ile desteklenerek, germe aparatları ile iyice gerilir.Bu işlemin ardından artık tele yatırmak için bırakılan yeni sürgünler sırası ile ''T'' harfini alacak şekilde tellere yatırılıp bağlanır. Bir süre yatay şekilde büyümeye bırakılan dallar 1 metre uzunluğa ulaştıklarında uçlarından kesilerek körlenir. Bu sayede yatay büyümeleri tamamlanmış olur. Bundan sonraki süreçte yatay gelişimini tamamlayan fidanların dikine sürgün vermeleri beklenir. Bu süreç iyi bir bakımla yaklaşık iki yılda tamamlanır. İlk meyve verimi böylelikle ikinci yılında gerçekleşmiş olur. Tam verim süreci ise 3. yılında başlar. Yatay gelişimi tamamlanan ana dallar üzerindeki herbir yaprak dibinden dikey gelişim için yeni sürgün gözleri patlamaya başlar. Buradan çıkacak sürgünler bizim meyve verecek dallarımız haline gelecektir.
Telli terbiye sistemli bodur incir üretiminde, her yıl budama yapılmaktadır. Hasat sezonunun bitiminden sonra budama zamanı geldiğinde, sağa ve sola yatırdığımız ana dalların üzerindeki sürgünlerin tümü, alt kısımdan bir göz kalacak şekilde kesilerek alınır. Ana dallar üzerinde hiç bir sürgün bırakılmaz. Yeni başlayacak sezonla birlikte bu gözlerden tekrar sürgün verir ve o yılın meyve verecek yeni dalları gelişmeye başlar. Bu işlem her yıl tekrarlanmaktadır. Tabi bırakılan meyve dallarının da belli bir düzen ve senkron içinde olmalarına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğu kadar, her iki taraftada bırakılacak olan sürgünlerin eşit sayıda ve dengede olmasına dikkat edilmelidir. Kısaca telli terbiye sistemli bodur incir üretiminin gelişimi bu şekilde olmaktadır.
Telli terbiyede sisteminde yapılan incir üretimi erken verime yatmasının yanı sıra, rekolte bakımından da oldukça tatmin edicidir. Gelişimini tamamlamış incir bahçelerinin dekar başına yaklaşık yedi tona kadar ürün verimine ulaştığı bilinmektedir. Bu yönüylede oldukça dikkat çeken bu sistem, örtü altında ( serada ) yapıldığında ise hasat süresi 8 ay gibi uzun bir zaman dilimine yayılabilmektedir.
Hasat işlemi ise büyük incir ağaçlarına kıyasla oldukça kolay ve pratiktir. Hasat edilecek seviyeye gelmiş ağaçların boyu iki metre civarında olduğundan bir insan boyu geçmemektedir. Bu yönü ile hasatta kolaylık sağlamaktadır.
Telif Hakkı © 2024 gonenaronya - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.