İncir Bahçem;
Aronya bahçesinin kurulumu bittikten sonra, yeni yatırımlarımız için arazi arayışı içerisine girdiğimiz dönemde mevcut 2500 m2 lik bir arazimizin yanında yine yaklaşık o büyüklükte bir yerin satışa çıkarıldığı bilgisini aldık. Süreç hızlı bir şekilde gelişti ve arazi alımını gerçekleştirerek toplam tapu alanı 4850 m2 lik bir yere sahip olmuş olduk. Ulaşım açısından uygun konumda, resmi yolu olan bu yeni yerimiz için, daha önceden yetiştiriciliğini yapmayı planladığımız Bursa Karası Siyah incir çeşidinin iyi bir seçenek olduğuna karar verdik ve bu alanda yoğunlaşarak bahçe kurlumu için çalışmalarımıza başladık.
İlk olarak Bahçemizin alt kısmında yer alan bölümde kullanılamayan alanları kazanmak adına kepçe yardımı ile bu bölümlerde belirli düzeltmeler ve dolgu işlemleri yaptırdık. Bu işlemler sonunda yaklaşık bahçemize 700 m2 daha yer kazandırmış olduk. Ayrıca bir keson kuyu çalışmamızda oldu fakat herhangi bir su emaresine raslayamadığımız için kazdığımız kuyuyu tekrara kapattırdık.
İncir Bahçemizi kuracağımız arazinin resmi sınırlarını belirlemek adına Tapu Kadastro birimlerine başvurduk ve gerekli ölçümleri yaptırarak, arazinin resmi sınırlarını belirledik. Bu dikkat edilmesi gereken bir husus olduğu gibi, kurulum işleminden sonra geri dönüşü olmayan bir hata olarak karşımıza çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, arazinide herhangi bir işlem yapmadan önce ilk olarak resmi ölçümünü yaptırmanız nacizhane tavsiyemizdir.
Öncelikle traktör ile derin sürümünü yaptığımız arazimizden daha sonra sırasıyla tiller ve tırmık çekerek toprak yapısını olabildiğinde inceltip, küçük parçaçıklar haline getirdik. Bu işlemi ağustos ayında, yani toprağın yıl içerindeki en kuru döneminde yapmamız, bizi sürüm esnasında bir hayli zorladı. Yinede yapabildiğimizin en iyisini yaparak toprak hazırlama sürecini tamamladık..
Bahçe kurulumu esnasında dikkat edilmesi gereken başka bir konuda fidan dikim sitilidir. Sıra arası ve fidan arası mesafeler iyi hesaplanmalı, ilerleyen zamanlarda tarım aletlerinin kullanımıda göz önünda bulundurulup, bahçe planlaması ona göre yapılmalıdır. Sıra aralarına rahatlıkla traktör girebilecek kadar ara bırakmalıdır. Günümüzde beden gücünden ziyade, tarım ekipmanları ile yapılan faaliyetler artık daha yaygındır. Bu durum hem zamandan tasaffufa, hemde daha profesyonel bir işçiliği beraberinde getirir. Bu bağlamda bizde sıra arası 3 metre ve fidan arası 2 metre olacak şekilde planlamamızı yaptık. Bu dikim sitili bize hem birim alandan maksimum yaranlanmamızı, hemde tarım ekipmanlarını kullanma konusunda kolaylık sağlayacaktı. Bahçe genelinde toplam 19 sıramız olacak, sıra uzunlukları ise bahçetin L harfine benzer yapısı itibari ile 11 sıra 70 metre, kalan 8 sıranın ise 100 metre olarak planlamasını yapmış olduk.
Sıraların doğru şekillenmesi için planlamasını yaptığımız 19 sıranın yerlerini belirlemek için sınır boylarından 90 cm ve sıra arası mesafelerini 3 er metre ölçerek tahta kazıklar ile işaretledik. Sonrasında her sıra için, fidanların düz bir şelikde dikilmesini sağlamak adına ip çekerek ekilecekleri alanları belirledik.
Bahçenin kurulum işlemleri devam ederken dikim zamanı yaklaşan fidanlarımızı tedarik edip bahçemize naklini yaptırdık. Planladığımız sitilde yaklaşık 780 adet fidan dikimi yapabilecektik.
Telif Hakkı © 2024 gonenaronya - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.